PUBLICATIE IN AD REISWERELD WINT DE AAD STRUIJS PERSPRIJS 2010

Freelance journalist Sander Groen heeft met zijn reisverhaal Een enkeltje Teheran, gepubliceerd in AD Reiswereld, de Aad Struijs Persprijs 2010 gewonnen.

 

 

 

 

 

 

Juryvoorzitter Miranda Schoonderwoerd maakte dat vanmiddag bekend tijdens de prijsuitreiking op de Dutch Tourism Expo, (voorheen de Vakdag van de Vakantiebeurs) in Utrecht. De prijs bestaat uit een bronzen sculptuur en een cheque van € 1500. De naar reisjournalist en -auteur Aad Struijs vernoemde vakprijs is in 2007 op initiatief van TourPRess Holland ingesteld om blijvend de aandacht te vestigen op het belang van professionele Nederlandstalige reisjournalistiek. De jury is van mening dat Sander Groen op originele wijze verslag heeft gedaan van een driedaagse treinreis van Istanbul naar Teheran. De auteur is erin geslaagd om een exotische jongensboekendroom te vertalen naar een reis die door licht avontuurlijk ingestelde lezers op eigen houtje kan worden nagereisd.

De jury prijst de schrijfstijl van Sander Groen en het eigentijdse woordgebruik. De presentatie in dagboekvorm en de speelse vormgeving van het artikel versterken het verhaal en de praktische reisinformatie maken Een enkelje Teheran tot een zeer complete productie. Nominaties van hoge kwaliteit Een enkeltje Teheran van Sander Groen is door de jury het hoogst beoordeeld maar de keuze was niet makkelijk. De vier overige genomineerde inzendingen zijn, hoewel zeer verschillend, ook alle van hoge kwaliteit.

Het zijn, in volgorde van toegekende punten: 2. Getrouwd met de Zee (gepubliceerd in Volkskrant Reizen) van auteur Wil Thijssen. Een paar dagen meevaren met den vrachtschip biedt een boeiende inkijk in het echte zeemansleven. Een interessante tegenhanger van de populaire luxe cruise. 3. Waterkampioen op reis naar Boedapest (gepubliceerd in ANWB Waterkampioen), door diverse redacteuren. Deze queeste, in elf etappes van Gouda naar Boedapest, met het eigen schip De Tijgerhaai en steeds wisselende bemanning, is sterk en inspirerend voor de lezers. 4. Hemelsbreed zwoegen (gepubliceerd in MOTO73), door auteur Lucas Verbeke. Op de motor naar het dak van de wereld, de Himalaya. Een persoonlijk, pakkend reisavontuur dat past bij het blad en de doelgroep maar ook spannend leesvoer is voor niet-motorrijders. 5. Piramiden in België? (gepubliceerd in Reizen Magazine), door auteur Anne Wesseling. Anne Wesseling beheerst als geen ander de kunst om van een onderwerp dat amper tot de verbeelding spreekt, in dit geval de zwarte afvalbergen van de Waalse kolenmijnen, een meeslepend verhaal te maken.

Bijzondere vermelding voor de columns van Hans Avontuur
De inzending Een zomer in de Provence van reisjournalist Hans Avontuur in AD Reiswereld krijgt een bijzondere vermelding. Columns komen niet in aanmerking voor de Aad Struijs Persprijs maar de jury is van mening dat deze goed geschreven columns samen een bijzonder reisverslag vormen. Het is een mooie serie over leven als God in (Zuid) Frankrijk. Hans Avontuur laat hiermee (weer eens) zien dat hij een meester is in het beschrijven van het ‘klein vakantiegenot’.

Download juryrapport Aad Struijs Persprijs 2010

Juryrapport winnaar 2010 Sander Groen: Een enkeltje Teheran  

 

 Juryrapport overige genomineerden