MATTHIJS MEEUWSEN WINT AAD STRUIJS PERSPRIJS 2011
voor zijn publicatie in AD Reiswereld

 

 

 

 

 

 

 

 

Matthijs Meeuwsen heeft vandaag de Aad Struijs Persprijs 2011, de onafhankelijke vakprijs voor de Nederlandstalige reisjournalistiek, gewonnen voor zijn publicatie Uitzicht op Absurdistan, verschenen in AD Reiswereld van 2 april 2011.

De jury van de ASP beoordeelt het verhaal van Meeuwsen als het beste van de vijf nominaties voor de 2011-prijs. Uitzicht op Absurdistan is een krankzinnig maar kostelijk verhaal dat opvalt door de verfrissende blik en de rake typeringen van de auteur. 'Dubai is een les tegen de logica’ stelt Meeuwsen en hij heeft daarmee een eigentijdse en compacte productie afgeleverd op het grensvlak van toerisme en reportage, een verhaal dat blijft hangen.

De jury was dit jaar niet alleen verrast door het grote aantal maar ook en vooral door de diversiteit van de inzendingen. De vijf genomineerde producties waren volgens de jury allemaal een prijs waard. Frank Willemse, reisjournalist van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws, kreeg van de jury veel lof toegezwaaid voor zijn boeiende, soms hilarische verhaal over een vrije dag, buiten het vizier van de gids, in Bagdad. Peter Schoof scoorde hoog met zijn tv-documentaire Siegfried voor RTV Oost, Anne Wesseling beschreef in REIZE& Magazine op haar eigen, karakteristieke wijze een tocht per motorboot over de Charente in Frankrijk en Rob Golling schiep in Volkskrant Reizen een goed beeld van het Eiland in het havenkwartier, de nieuwe hotspot in Antwerpen.

Met ingang van volgend jaar wordt aan de persprijs het jaartal gekoppeld waarin deze wordt uitgereikt. De eerstvolgende editie van de prijs is dus de ASP 2013, waarvoor vanaf 11 januari 2012 werk kan worden ingezonden.

Download juryrapport Aad Struijs Persprijs 2011

Juryrapport winnaar 2011 Matthijs Meeuwsen: Uitzicht op Absurdistan  

 Juryrapport overige genomineerden