BEN ROELANTS EN MARIJNE BRUGGEMAN WINNEN DE AAD STRUIJS PERSPRIJS 2013 voor tv-programma over Hip Londen

 

 

 

 

Ben Roelants (links) kreeg de prijs uit handen van de winnaar van vorig jaar Matthijs Meeuwsen

De Aad Struijs Persprijs (ASP) 2013, de vakprijs voor de Nederlandstalige reisjournalistiek, is gewonnen door Ben Roelants, presentator, en Marijne Bruggeman, regisseur, voor hun programma Hip Londen van Vlaanderen Vakantieland, uitgezonden door VRT een 24 maart 2012. Prijswinnaar Ben Roelants ontving de prijs, een bronzen beeldje en een cheque van € 1500, vanmiddag uit handen van Matthijs Meeuwsen, die deze persprijs vorig jaar won. De vakjury, bestaande uit Miranda Schoonderwoerd-Corral (voorzitter), Han van Geenhuizen, Liduine Hoyinck, Hans Bouman en Wilma Lankhorst, was unaniem over de uitverkiezing van Hip Londen, één van de vier thema-uitzendingen die het televisieprogramma Vlaanderen Vakantieland maakte ter gelegenheid van de Olympische Spelen 2012.

Met zwier, eigentijdse bravoure en kennis van zaken neemt de presentator de kijkers mee langs de hotspots van de Britse hoofdstad, die tot leven worden gebracht door interviews met de hipsters die er wonen en werken. Het resultaat is een knappe journalistieke productie die van de eerste tot de laatste minuut blijft boeien. Een verhaal met vaart, maar waarin ook ruimte is voor achtergronden en daarmee meer biedt dan een aaneenschakeling van fraaie beelden. De jury prijst de originele invalshoek, verfrissende aanpak en professionele uitwerking van het onderwerp. De uitzending soort op alle criteria van de ASP: originaliteit en actualiteit, persoonlijke aanpak, oog voor de doelgroep en vooral: vakmanschap.

Nominaties van hoge kwaliteit
De inzendingen voor de Aad Struijs Persprijs 2013 weerspiegelen de ontwikkelingen in de media. Publicaties in kranten en tijdschriften vormen nog altijd de hoofdmoot: van de vijf genomineerde inzendingen zijn er vier in print, waarover de jury het volgende zegt:

De Noorse Harley, een in Meridian Travel gepubliceerd verhaal van Anneke de Bundel, is een spannende en goed opgebouwde reportage over de training van sledehonden in Noorwegen.

Semana Santa van Tamara Evers, gepubliceerd in De Telegraaf, is een kleurrijk verslag over de Mariaprocessies in Málaga, waarin de emoties van de processiegangers en toeschouwers voelbaar zijn.

In Dwars door Rusland, gepubliceerd in winq magazine, doet Jurriaan Teulings verslag van een reis per trein, vliegtuig en auto van het beschaafde Sint-Petersburg naar het verre en ruige Kamchatka. Een dikwijls hilarisch verhaal, onorthodox van waarneming, beleving en ontmoeting.

En in het tweeluik Route Nationale 7, verschenen in MOTO73, beschrijft Lucas Verbeke zijn avontuurlijke, nostalgische motorreis van Parijs naar Menton. De manier waarop Verbeke en collega’s op klassieke Laverda motoren proberen de door de tand des tijds aangetaste route zo nauwkeurig mogelijk na te rijden, geeft het verhaal een Route 66-achtige allure.

Download juryrapport Aad Struijs Persprijs 2013

Juryrapport winnaar 2013 Ben Roelants/Marijne Bruggeman: Hip Londen  

 

Juryrapport overige genomineerden  

Bekijk hier een filmimpressie van de uitreiking (van Marcus Kingma/Reismotor.nl): http://www.youtube.com/watch?v=NNh4BZkkBpQ