De ASP is een prijzenswaardige persprijs. Ook in de toekomst
- Details
- Gepubliceerd: vrijdag 03 november 2017 14:28
Het maakt niet uit in welke bedrijfstak je werkzaam bent, vrijwel iedere industrie kent vakprijzen. Want wie vindt het nou niet leuk om een schouderklopje te krijgen? Complimenten en waardering is menselijk en wenselijk. Dus vinden journalisten en bloggers het uiteraard ook leuk.
Inmiddels is er in de reisindustrie een stortvloedje ontstaan aan persprijzen. Veel verkeersbureaus reiken ieder jaar ‘Het beste reisverhaal over <vul het betreffende land in>’ uit. Leuke initiatieven om schrijvers even op een voetstuk te plaatsen. Ook wij verbinden onze naam al vele jaren aan een toeristische persprijs. Uiteraard niet aan die van een bepaald land, maar aan een onafhankelijke vakprijs voor Nederlandstalige reisverhalen en in magazines en op blogs die toch wel de ‘Effie’ onder de toeristische persprijzen genoemd mag worden: de Aad Struijs Persprijs.
Omdat het merendeel van de huidige (freelance) journalisten- en bloggersgeneratie geen flauw idee heeft wie Aad Struijs was, even een korte toelichting. De vakprijs is vernoemd naar Aad Struijs (1946-2004), reisjournalist en -auteur, die met zijn toeristische artikelen en boeken grote bekendheid en waardering verwierf. Ik heb zelf in mijn tijd als PR-man voor het Nederlands Bureau voor Toerisme in de 80-er jaren tientallen Lekker weg in eigen land persreizen georganiseerd waar Aad vaak bij was. Hij had een onnavolgbare pen, was een woordgoochelaar pur sang en had een onverbeterlijke humor. Kwam altijd zeer goed beslagen ten ijs tijdens persreizen (wist vaak méér dan de gids) en was altijd goed voor een vraag of tien. Pijnlijke stiltes tijdens vragenrondes voorkwam Aad altijd magistraal.
Times are changing
De stadsomroeper is niet meer. Evenals de postduif en de telex. We zijn op andere manieren gaan communiceren. Ook het medialandschap verandert. Kranten en tijdschriften strijden om hun voortbestaan – twee reisbladeniconen Reiz& Magazine en Op Pad verschijnen vanaf 2018 niet meer in print. De postbode lijkt zijn langste tijd te hebben gehad en de fulltime print reisredacteur wordt een uitstervend ras. Freelance (reis)journalisten, bloggers, vloggers en influencers hebben de reisjournalistiek overgenomen. En daarom verzochten wij het ASP bestuur 2 jaar geleden om toch vooral een tweede categorie voor bloggers/online toe te voegen naast die van printpublicaties. Aldus geschiedde.
De ASP prijs werd in 2007 in het leven geroepen. De uitreiking wordt jaarlijks in samenwerking met hoofdsponsor VNU Exhibitions georganiseerd op de vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht, in 2018 op dinsdag 9 januari. De winnaars ontvangen een mooie bronzen sculptuur en een geldbedrag.
En dan de toekomst
Want reizen en vakanties blijven nog wel even bestaan en schrijven over reisbestemmingen ook. De ASP prijs wil met zijn tijd meegaan. En gaat na de vakdag in januari broeden over verschillende vernieuwende aspecten. Maar dan moet hij wel blijven bestaan. Hoewel alle bestuursleden volkomen onbezoldigd werken, is er een potje nodig voor allerlei andere zaken waaronder de beeldjes, het prijzenbedrag, de website, zaalhuur, etc.
Hierbij dus even een oproep aan de collega toeristische PR-buro’s. Kom op jongens, het is toch van de zotte dat wij, Baltus Communications, het enige PR-bureau zijn die deze prijs al jaren sponsort. De Aad Struijs Persprijs kan zonder pecunia niet voortbestaan. Jullie en wij danken ons bestaan in hoge mate ook aan de reisjournalistiek dus voor wat hoort wat, toch. Doe ook eens een paar jaar een duit in het zakje. Het is voor een goed doel. Ook touroperators, kofferfabrikanten, camerafabrikanten, ticketbrokers, hotelketens en andere relevante partijen zijn welkom om hun naam aan de ASP prijs te verbinden.
Doen. Een prijzenswaardig besluit.