Genomineerden voor de ASP 2021

De jury's hebben het druk gehad met lezen, bekijken, beoordelen en bespreken van de vele inzendingen. En dat was een verrassend groot aantal, zeker omdat, vanwege de coronabeperkingen, het uitsluitend over Nederlandse bestemmingen mocht gaan. En hoe leuk blijkt Nederland te zijn en wat is er veel over te melden. De winnaars van deprestigieuze  AadStruijs Persprijs (ASP)2021worden 3 juni op in de B2B lounge van het Vakantie Festival van de Vakantiebeursbekend gemaakt. De online uitreiking duurt van 17.00 tot 17.30 uur. Het bestuur nodigt alle vakgenoten van de 13 genomineerde reispublicisten en andere belangstellenden van harte uit om zich hier voor gratis aan te melden.

De genomineerde inzendingen voor de ASP in de categorie 'print' zijn:

De printjury bestaat uit de reisjournalisten Hans Bouman, Anne Wesseling,  Marcella van der Kruk en schrijfster Arita Baaijens.

 • Hans Avontuur met ‘Op een ijsschots over de Zuiderzee’ (AD Magazine).
  Oordeel van de jury: In dit verhaal voert Hans Avontuur de lezer langs de kust van de voormalige Zuiderzee en laat hij ons het tragische verhaal meebeleven van een drietal vissers die op een koude winterdag met visnetten en hakbijlen het ijs op gaan.

 • Matthijs Meeuwsen met ‘Een helletocht van twee kilometer’ (AD Magazine).
  Oordeel van de jury: 'Een helletocht van twee kilometer' , zo omschrijft Matthijs Meeuwsen een van de etappes van zijn huttentrektocht met vrouw en kinderen door Drenthe: Van hut naar her’. Avontuur bestaat nog, zo toont hij in dit persoonlijke, met veel humor geschreven verhaal.

 • Stephanie Pander met 'Wachten op hoog water' (Vogue Living). 
  Oordeel van de jury: Stephanie reist in het sfeervolle en beeldende ‘Wachten op hoog water’ langs de Waddenkust en ontdekt daar tot haar verrassing geen boze Groningers (‘bodembeweging’!) maar adellijke borgen, huilende Maria’s en schilderachtige wierdedorpen.

 • Joost Smets met 'Hoe diep kun je zakken - op zoek naar de dieptepunten van Nederland' (Panorama)
  Oordeel van de jury: Omdat veel media zich in het coronajaar 2020 richtten op de hoogtepunten van Nederland, besloot Joost Smets in ‘Hoe diep kun je zakken eens te kijken naar de 12 diepst gelegen plekken van onze provincies. Dat levert een verrassende en humoristische zoektocht op (Panorama).
   
 • Lucas Verbeke met 'Hoogspanning op de grens' (GTO)
  Oordeel van de jury: Dat de Nederlands-Belgische grens niet alleen in coronatijd gesloten was, laat Lucas Verbeke zien in zijn onderhoudende en soepel geschreven reportage ‘Hoogspanning op de grens’, waarin hij de lezer terugvoert naar de Eerste Wereldoorlog, toen een hoogspanningskabel beide landen scheidde.

De genomineerde inzendingen voor de ASP in de categorie 'blog' zijn: 

De blogjury wordt gevormd door de digitale reispublicisten Sandra van Bijsterveld, Antonette Spaan en Eva Hopstaken

 • Naline Roodbeen met het artikel Backpacken in Brabant: te voet over het Pelgrimspad van Den Bosch naar Oisterwijk op www.visitbrabant.comOordeel van de jury: De link tussen het Spaanse dorpje uit het begin van het stuk en het Brabantse land trekt de aandacht en blijft op de achtergrond aanwezig, waardoor de genoemde plekken een Brabant een extra laagje krijgen. Goed idee ook, zo’n mini-break nu we in eigen land moe(s)ten blijven – je krijgt er wel zin in zo. Daar helpen de bezienswaardigheden en het lekkers onderweg ook bij.

 • Laura van der Wal met het artikel Ontdek Radio Kootwijk op www.heyhoneyguide.com
  Oordeel van de jury: Een heel bekend punt natuurlijk, maar toch aantrekkelijk om te lezen. De eerste zin schetst meteen de situatie. Die persoonlijke beleving wordt afgewisseld met praktische informatie en een stukje geschiedenis. Jammer genoeg geen kaartje, wel een link naar de agenda voor een eventuele excursie.

 • Simone Wittgen met het artikel Roadtrip langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie op www.heyhoneyguide.com
  Oordeel van de jury: Mooie foto’s, goede combinatie van storytelling en feitjes. Wat ontbreekt is een stukje praktische info, maar wellicht onnodig bij artikelen over Nederland.

 • Brigitte de Graaff met het artikel Op avontuur in Flevoland: slapen onder de sterren op www.reishonger.nl
  O
  ordeel van de jury: Superleuk en inspirerend verhaal. Goede combi van storytelling en praktische tips. Als dit een perstrip was, staat dit niet vermeld. 

De genomineerde inzendingen voor de ASP in de categorie 'Foto' zijn:

Tot de gecombineerde foto- en videojury behoren de fotografen Frits Meyst, Michael Kooren en Chris König en videomaakster Grietje Evenwel.   

 • Jurrien Veenstra met de reportage Eilandhoppen in LonelyPlanet Magazine
  Oordeel van de jury: Jurrien schotelt ons een echt staaltje Hollands Glorie voor, dat meteen al begint met een still van een historisch zeilschip waar een dramatisch strijklicht overheen valt. De dramatiek die nog meer impact heeft als je weet dat door de coronamaatregelen veel historische schepen in hun voortbestaan worden bedreigd. Ook in zijn kleurgebruik komt de dramatiek naar boven. Actiebeeld van de schipper wordt mooi afgezet tegen details, liefelijke huisjes en het zeeleven. Kortom Jurrien heeft hier een mooie diverse reportage neergezet. 

 • Simone Wittgen met de reportage Vliefd in magazine In eigen land
  Oordeel van de jury: Vlieland is een zachtroze droom. Als je Simone volgt in haar reis over het eiland kun je niet anders dan ook ‘vliefd’ te worden. Geen dramatische contrasten en dynamische composities, maar totale rust. Simone neemt ons mee in haar droom. De op het eerste gezicht ‘eenvoudige’ plaatjes, zitten met een subtiele professionaliteit in elkaar. En als je ze tegen elkaar afzet, versterkt dat verhaal. Wat wel ontbreekt is een mooi close portret van een eilandbewoner, bijvoorbeeld de geitenhoeder of een strandjutter.
   
 • Stijn Hoekstra met de reportage Het schuldige landschap in  ColumbusTravel
  Oordeel van de jury: Ochtendgloren door de voorruit van een klassieker met wuivend geel gras en een molen aan de horizon… Kan het nog mooier? Stijn triggert meteen het roadtrip gevoel door de lezer mee tenemen achter het stuur van dit ronkende VW busje… Of zoemt ie, want hij is electrisch! En dan de drone shot, heerlijk licht, lange schaduwen en ochtendnevels die een lange warme nazomerdag aankondigen. De serie wordt gedragen door 4 sterkte inspirerende platen, Alle vier geheel verschillend van stijl en daardoor verrassend. De fotografische verhaallijn is wat summier. Wat vooral ontbreekt zijn personages in de hoofdrol.

De winnaar in de categorie Video en Vlog is:

Omdat er helaas onvoldoende kwalitatieve inzendingen voor meerdere nominaties en deze reportage er met kop en schouders bovenuit steekt, heeft de juryJessica de Kortedirect als winnaar aangewezen met de reportage “Fietsen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie” op het youtube-kanaal Fietsvlogger.

Oordeel van de jury: Vorig jaar mocht ze al plaatsnemen bij de beste vier. Dit jaar heeft ze laten zien dat ze kwaliteit blijft leveren binnen haar genre, en dat er ook in Nederland, op de fiets, mooie verhalen te vertellen zijn. De winnaar dit jaar in de categorie video is Jessica de Korte met haar waterlinie fietsroute. 
Jessica neemt ons, uiteraard op de fiets, mee langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg maakt ze aantrekkelijke fiets- en dronebeelden die ze zelf aan elkaar praat. Al zodra Jessica bij het begin van de eerste video in beeld verschijnt, krijg je er zin in. Ze heeft een fijne, rustige en tegelijkertijd enthousiaste uitstraling voor de camera. Het is fijn om met haar op pad te zijn! Maar ze laat ook anderen aan het woord, wat diepgang geeft aan de hele reportage. Het verheft de video’s boven een ‘vlog’, en maakt het meer tot een allround verslaggeving. De montage is doeltreffend: de muziek is goed gekozen en de verschillende beelden en beeldperspectieven wisselen elkaar mooi af. Een mooie aanvulling had nog kunnen zijn dat er wat meer cinematografische beelden gemaakt waren. Maar krijg het maar eens voor elkaar! Zo’n eind fietsen, met alle interessante tussenstops en gesprekken onderweg, en dat dan ook nog eens zo uitgebreid vastleggen en tot een mooi eindresultaat smeden. Deze serie enthousiasmeert, en informeert, en blijft je als kijker boeien. Of je nu deel 1, 2 of 3 kijkt, de kwaliteit loopt door alle afleveringen heen. Kortom: een zeer terechte winnaar!

Aanmelden voor de prijsuitreiking

Meld je aan voor de uitreiking via www.vakantiebeurs.nl/vakantiebeurs-festival/ en claim een gratis ticket. In de online eventomgeving kun je vervolgens de uitreiking aan je persoonlijke agenda toevoegen.