Aad Struijs Persprijs stopt

Als bestuur van de Aad Struijs Persprijs (ASP) hebben we besloten om na 18 jaar met deze prijs te stoppen. Hoewel deze onafhankelijke prijs voor reispublicisten  inhoudelijk nog steeds een stevig fundament heeft, lukte het ons niet meer om de prijs financieel en organisatorisch rond te krijgen.

De prijs is in 2006 voor het eerst uitgereikt en is vernoemd naar de veelgeprezen toeristisch publicist Aad Struijs die in 2004 is overleden. De ASP werd daarna  jaarlijks traditioneel uitgereikt op de vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht. De laatste uitreiking was in 2021, vanwege corona online.

Van een prijs voor papieren tekstpublicaties is de ASP in de loop der jaren uitgebreid en meegegroeid met de opkomst van digitale media. Zo waren er de laatste jaren prijzen voor tekst print, tekst digitaal, fotografie en film/vlog. De jurering was in handen van vakgenoten die hun sporen als reispublicist hebben verdiend. Hun expertise stond er borg voor dat alleen inzendingen van hoge kwaliteit kans maakten op een nominatie en de winst.

We bedanken alle bestuursleden, sponsoren, juryleden en anderen, die de prijs door de jaren heen met vaak grote en langdurige inzet mede mogelijk hebben gemaakt. De Stichting Aad Struijs Persprijs wordt nu beëindigd. Als er vakgenoten zijn die in de toekomst een vervangende prijs willen initiëren, zijn we graag bereid onze opgedane ervaringen met hen te delen.

We kijken op dit moment naar de mogelijkheden om voor een aantal nauw betrokkenen van toen en nu een afscheidsborrel te organiseren. Als dat lukt, stuur we daarvoor separaat een uitnodiging.

Madeleine van de Wouw, Dennis van der Avoort, Ed Lodewijks