Jury ASP 2019

De inzendingen voor de Aad Struijs Persprijs 2019 worden beoordeeld door onafhankelijke vakjury's, één voor de categorie tekst en één gezamenlijke jury voor de categorieën foto en video.

Jury voor de categorie tekst:

Hans Bouman, juryvoorzitter

Hans Bouman is freelance journalist. Hij is medewerker Engelstalige letteren voor de Volkskrant en was eindredacteur en interim-hoofdredacteur van Reiz& Magazine. Bouman schreef een vijftal reisboeken en is/was als reisjournalist actief voor onder meer de Volkskrant, Reiz& Magazine, VPRO-gids, Kampioen, Arts & Auto en Plus Magazine. Hij is als docent verbonden aan de Schrijversacademie. www.hansbouman.nl.   

Iris Hannema

Iris Hannema is reisjournalist/schrijver. Zij reisde in haar eentje naar meer dan honderd landen. In 2014 verscheen bij De Arbeiderspers Miss Yellow Hair, Hello! Avonturen van een ontembare wereldreizigster; in 2016 Het bitterzoete paradijs  en in 2018 haar derde boek, Reizen volgens Hannema. Niet lang na die publicatie vestigde Hannema zich als duikleraar op het eiland Fakarava in Frans-Polynesië. Lees meer op haar auteurspagina bij De Arbeiderspers. Volg Iris op Instagram.   

Marloes de Hooge

Marloes de Hooge is reisblogger en schrijver. Tien jaar geleden startte ze travelvalley.nl en was daarmee destijds een van de eerste reisbloggers van Nederland. Travelvalley is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol bedrijf. In 2017 verscheen haar eerste boek Bucketlist Reizen bij Kosmos Uitgevers. Haar tweede en derde boek staan voor 2019 op de planning. Volg Marloes op Instagram.  

David Bronkhorst

David Bronkhorst is founder van Reisboulevard.nl, reisjournalist en schrijver. In 2011 verscheen bij Atlas Contact het boek Het geheim van Carré waarover ook een documentaire gemaakt werd. Hij schrijft als De Literaire Toerist voor onder meer De Volkskrant en Leven in Frankrijk. Volg David op Twitter

 

Tom Harmsen

Tom Harmsen is uitgever. Bij Luitingh-Sijthoff is hij verantwoordelijk voor non-fictie en thrillers. Hij was uitgever van Toine Heijmans  Op zee, William Fiennes  De sneeuwganzen en vele andere reis- en avonturenverhalen. Zelf reist hij ook graag. Als student won hij ooit met een verhalenwedstrijd een reis naar Parijs. Volg Tom op Instagram

 

 

De juryleden foto en video:

Katja Staring, juryvoorzitter

Katja Staring begon na haar stage bij het magazine Reizen halverwege de jaren negentig als freelance reisjournalist voor uiteenlopende opdrachtgevers. Van 2000-2007 was ze eind- en hoofdredacteur voor de Waterkampioen, Toeractief en Op Pad bij de ANWB-uitgeverij. Nu schrijft, fotografeert en bedenkt ze groene content en groene reisbestemmingen voor opdrachtgevers en haar eigen platform via @DailyGreenspiration. Bekijk het werk van Katja op Instagram en bijbehorende websites.

Sjiva Jansen

Sjiva Janssen is één van de eindredacteuren van de Kampioen, het ledenblad van de ANWB. In zijn werk speelt het beoordelen van reisfotografie een belangrijke rol. Jarenlang werkte Sjiva voor het outdoormagazine Op Pad, als schrijver/redacteur én fotograaf. Van een mooie outdoorfoto gaat zijn hart dan ook heel snel kloppen. Bekijk het werk van Sjiva op Instagram

Chris König

Na een studie psychologie stortte Chris zich volledig op het turbulente bestaan van zelfstandig fotograaf. Divers, hectisch en vooral ontzettend leuk, vindt hij zelf. Sinds hij in 2015 een half jaar met camera in de hand door Azië rond trok, is de combinatie tussen fotografie en reizen voor hem meer dan logisch. De afgelopen jaren organiseerde Chris avontuurlijke reisfotografie workshops in diverse landen. Daarnaast is hij vaak op verschillende locaties te vinden om met lifestylefotografie aan de promotie van merken of bestemmingen te werken. Volg Chris via Instagram

Grietje Evenwel

Het begon met een cameraatje van krap 300 euro, en een reis naar de Filipijnen. In 2015 begon Grietje met haar Youtube-reiskanaal TravelGretl. Inmiddels werkt ze als vlogger en presentator voor diverse organisaties. Ze duikt in de wereld van techniek voor Vakkanjers, en presenteert voor de regionale omroep NH Media. Met haar bedrijf De Videomakers maakt ze tutorials en blogs, om ook anderen te helpen bij het maken van betere video's. En ja, als er tijd is gaat ze nog steeds graag met de camera op reis. Volg Grietje op haar eigen kanaal.