Jury ASP 2021

De inzendingen voor de Aad Struijs Persprijs 2020 worden beoordeeld door onafhankelijke vakjury's, één voor de categorie tekst print, één voor de categorie tekst online en één gezamenlijke jury voor de categorieën foto en video.

Jury voor de categorie tekst print:

Hans Bouman, juryvoorzitter

Hans Bouman is freelance journalist. Hij is medewerker Engelstalige letteren voor de Volkskrant en was eindredacteur en interim-hoofdredacteur van Reiz& Magazine. Bouman schreef een vijftal reisboeken en is/was als reisjournalist actief voor onder meer de Volkskrant, Reiz& Magazine, VPRO-gids, Kampioen, Arts & Auto en Plus Magazine. Hij is als docent verbonden aan de Schrijversacademie. www.hansbouman.nl.   

Anne Wesseling

Anne Wesseling is freelance journalist. Ze was ruim tien jaar werkzaam in de reisjournalistiek, onder meer als vaste freelance schrijver voor REIZEN Magazine van de ANWB. Haar verhalen haalden meermaals de shortlist van de Aad Struijs Persprijs en in 2015 won ze de ASP met haar verhaal ‘Slow trains, low budget’.

  

Marcella van der Kruk

Marcella van der Kruk studeerde Culturele Antrpologie en Nederlandse letterkunde. Ze werkte voor onder meer Metro en De Bezige Bij, en sinds 2015 als redacteur non-fictie bij Uitgever Atlas Contact.

 

 

Arita Baaijens

Bekroond schrijfster, gelauwerd ontdekkingsreizigster en bioloog Arita Baaijens ontving (inter)nationale erkenning en prijzen voor haar onderzoek naar de relatie tussen mens, cultuur en landschap. Ze schreef meerdere non-fictie bestsellers (Atlas Contact), publiceert essays en reisreportages, maakt radio-documentaires en cross mediale producties. Ze bedacht het Woordenboek voor de toekomst en start dit jaar het futuristische project Taal voor de toekomst, in gesprek met de Noordzee. Lid Royal Geographical Society en directeur Living Landscapes.  

 De juryleden voor de categorie tekst digitaal met gedeeld voorzitterschap van Sandra en Eva

Sandra van Bijsterveld 

Sandra van Bijsterveld studeerde Slavische talen en werkte jarenlang als freelance tekstschrijver en vertaler gespecialiseerd in toerisme. In 2013 besloot ze te gaan bloggen over haar eigen vakanties naar Scandinavië en Oost-Europa en korte trips in Nederland. Inmiddels is haar reisblog, in combinatie met haar focuswebsites over verschillende landen in Noord- en Oost-Europa, uitgegroeid tot haar fulltime werk. Je vindt haar reistips op StralendSchrijven.nl

 Antonette Spaan

Antonette Spaan is sinds 2011 eigenaar van We12travel, het grootste outdoorblog van Nederland met focus op natuur, wandelen en buiten zijn. Naast haar blog heeft ze een eigen podcast, de Podcast voor Avontuurlijke Vrouwen en struint ze graag urenlang te voet over de Veluwe, die ze sinds enkele jaren haar achtertuin mag noemen. Website www.we12travel.com  

 

Eva Hopstaken

Eva Hopstaken studeerde uitgaand toerisme aan de NHTV (thans BUAS) en werkte jarenlang in diverse functies in de reisbranche. In 2012 gooide ze het roer om en schoolde zichzelf om tot redacteur. Om de link met de reisbranche niet te verliezen ging ze aan de slag bij een toonaangevend reisvakblad. Vele andere titels in print en online volgden. Op haar eigen domein OmniTraveler.nl inspireert over bestemmingen dichtbij en ver weg. 

 

De juryleden voor de categorieën foto en film:

Frits Meyst, juryvoorzitter

Frits Meyst werkte 12 jaar als fotojournalist en legde daarbij het leed van de wereld vast (o.a. de Koerden van Irak, waarmee hij de Zilveren Camera won). Na deze periode als fotojournalist besloot hij het over een andere boeg te gooien en zichzelf opnieuw uit te dagen door zich te specialiseren in fotografie van het actieve buitenleven, zoals trekking, kajakken, paragliden en duiken. Op zijn reizen kwam hij steeds vaker in contact met inheemse bevolkingen en richt zich tegenwoordig vooral op het vastleggen van gemeenschapstoerisme, een vorm van toerisme die de locale bevolkingen ondersteunt in het behouden van hun cultuur en natuurlijke omgeving. Frits’ werk wordt gepubliceerd in onder andere National Geographic Traveler en in het gratis online reismagazine WideOyster.nl

Michael Kooren

Stuurde af aan de Universiteit van Utrecht in 1978 als Drs. Engelse literatuur en Letterkunde. Zijn liefde voor fotografie bracht hem naar Florida Na twee jaar in Gainesville, Florida, gewerkt te hebben als fotograaf, was hij van 1980 tot 1993 staffotograaf van Het Utrechts Nieuwsblad. Hierna werkte hij 2 jaar als sportfotograaf voor het NRC/Handelsblad en 5 jaar voor het Algemeen Dagblad. In 2000 maakte hij de overstap naar het Internationale Persbureau Reuters. Hij bezocht meerdere keren grote evenementen als EK voetbal, WK voetbal, Roland Garros tennis, US Open tennis, Moto GP races, en vele andere internationale sportevenementen. Momenteel is hij weer freelance en concentreert zich op creatieve opdrachten. Michael werkt met Sony fotoapparatuur met diverse lenzen en camera’s. Verder heeft hij het veel geroemde Instagram account ‘everydayutrecht’. 

Chris König

Na een studie psychologie stortte Chris zich volledig op het turbulente bestaan van zelfstandig fotograaf. Divers, hectisch en vooral ontzettend leuk, vindt hij zelf. Sinds hij in 2015 een half jaar met camera in de hand door Azië rond trok, is de combinatie tussen fotografie en reizen voor hem meer dan logisch. De afgelopen jaren organiseerde Chris avontuurlijke reisfotografie workshops in diverse landen. Daarnaast is hij vaak op verschillende locaties te vinden om met lifestylefotografie aan de promotie van merken of bestemmingen te werken. Volg Chris via Instagram

Grietje Evenwel

Het begon met een cameraatje van krap 300 euro en een reis naar de Filipijnen. In 2015 begon Grietje met haar Youtube-reiskanaal TravelGretl. Inmiddels werkt ze als vlogger en presentator voor diverse organisaties. Ze duikt in de wereld van techniek voor Vakkanjers, en presenteert voor de regionale omroep NH Media. Met haar bedrijf De Videomakers maakt ze tutorials en blogs, om ook anderen te helpen bij het maken van betere video's. En ja, als er tijd is gaat ze nog steeds graag met de camera op reis. Volg Grietje op haar eigen kanaal.